Hasta yaralının ilk değerlendirme aşamaları
Hasta yaralının ilk değerlendirmesinde sözlü uyaran yada hafifçe omzuna dokunarak “iyi misiniz?” diye sorularak bilinç durumu değerlendirmesi yapılır. Hasta yaralının ilk değerlendirmesinden sonra bilinç durumunun değerlendirilmesi daha sonraki aşamalar için önemlidir. Bilinci olmayan her hasta 112’yi hak eder. Bu sebeple, hasta yaralının ilk değerlendirmesinden sonra bilinç yoksa hemen 112 aranmalıdır.
Buna göre hasta yaralının ilk değerlendirme aşamaları şunlardır:
A. Havayolu açıklığının değerlendirilmesi:
- Özellikle bilinç kaybı olanlarda dil geri kaçarak solunum yolunu tıkayabilir ya da kusmuk, yabancı cisimlerle solunum yolu tıkanabilir. Havanın akciğerlere ulaşabilmesi için hava yolunun açık olması gerekir.
- Hava yolu açıklığı sağlanırken hasta/yaralı baş, boyun, gövde ekseni düz olacak şekilde yatırılmalıdır.
- Bilinç kaybı belirlenmiş ise ağız içi önce göz ile daha sonra işaret parmağı yandan ağız içine sokularak bir çengel gibi kullanılarak diğer yandan çıkartılmak suretiyle kontrol edilmeli, ardından yabancı cisim varsa bir bez aracılığı ile çıkarılmalıdır.
- Daha sonra bir el hasta/yaralının alnına konarak, diğer elin 2-3 parmağı ile çene tutularak baş geriye doğru itilip Baş-Çene pozisyonu verilir. Bu işlemler sırasında sert hareketlerden kaçınılmalıdır.
B. Solunumun değerlendirilmesi:
- İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırır, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 5 saniye süre ile değerlendirir.
- Solunum hareketini gözler.
- Solunum sesini dinler.
- Yanağında hasta/yaralının nefesini hissetmeye çalışır.
- Solunum yoksa derhal yapay solunuma başlanır. İlk değerlendirme sonucu hasta/yaralının bilinci kapalı fakat solunum varsa derhal koma pozisyonuna getirerek diğer yaralılar değerlendirilir.
C. Dolaşımın Sağlanması
- Kalp masajı yapılarak hayati öneme sahip organların oksijen alması sağlanır.
OLAY YERİ İLE İLGİLİ DİĞER YAZILAR