Ayak Bileklerinden Sürükleme Yöntemi

Yaşamın her anında ilk yardım gerektirecek bir olay ile karşı karşıya kalabiliriz. Bilinmesi gereken ilk yardım uygulamalarından biri de ayak bileklerinden sürükleme yöntemidir. Ev, iş, trafik kazası ya da doğal afetler gibi birçok neden ile insanlar ilk yardıma ihtiyaç duyabilmektedir.  İlk yardım denilince akla ilk gelen şey 112 acil yardım hattını arayarak ambulans çağırmak ve sağlık ekiplerinin gelmesini beklemektir. Oysa ki ilk yardım kaza anı itibari ile başlaması gereken bir durumdur.

İlk yardım herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye atacak bir durum karşısında, sağlık ekipleri gelinceye kadar hastaya araç ve gereç aranmadan ilaçsız bir şekilde yaralıya müdahale edilmesidir. İlk yardım uygulaması yapacak olan kişinin sağlık görevlisi ya da ilk yardım eğitimi almış bir kişi olması son derece önemlidir. Sağlık ekipleri gelinceye kadar ilk yardım işini uygulayan kişiye de ilk yardımcı denmektedir. İlk yardımcı ilk yardımın temel kurallarını uygular. Bu kurallar 3 adettir ve hayat kurtarmada altın kurallardır.

İlk Yardımda Temel Uygulamalar

İlk yardımın 3 temel uygulaması şu şekildir.

  • Koruma; ilk yardımcının hemen durum değerlendirmesinde bulunması ile gerekli güvenliği sağlamasıdır.
  • Bildirme; yaşanılan kazayı, yaralıları ve içerisinde bulunulan durumu ilgili birimlere bildirme aşamasıdır. 112 acil servis kesinlikle aranmalıdır.
  • Kurtarma; gerek duyulması halinde araç ve gereçsiz bir şekilde yaralıya müdahale edilmesi durumudur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli durum yapılacak olan müdahalenin yaralıya zarar verip vermeyeceğinden emin olmaktır. Aksi takdirde yaralıya dokunulmamalıdır.

Sürükleme Yöntemleri Hakkında Bilgi

İlk yardımcı, kaza yerine ulaşır ulaşmaz, ilk yardımım 3 temel uygulaması basamaklarının birincisi olan ‘’koruma’’ basamağını uygulamaya koyulur.

İlk yardımcı kaza yerinin tehlike arz ettiği kanısına varmış ise kazaya yakın konumda ya da kaza yapan araçların içerisinde olan bireyleri hızlı bir şekilde belirlemiş olduğu güvenli alana taşır. Sonrasında da gerekli olan diğer önlemleri alarak, ilk yardım uygulamasının diğer aşamalarına geçer.

Yaralının güvenli alana taşınması için birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan biri de ayak bileklerinden sürükleme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli durumlarda kullanılan bu yöntem, yaralının kolay bir şekilde kaza alanından güvenli alana taşınmasını sağlamaktadır. Ancak ilk yardımcının bu teknik hakkında bilgi sahibi olması da son derece önemlidir. Bilinçsizce yapılacak olan taşıma yöntemleri yaralının hayatını riske atabilmektedir.

Ayak bileklerinden sürükleme yöntemi, özellikle çok kilolu ve iri yarı kişilerin taşınması için kullanılmaktadır. İlk yardımcının fiziksel özellikleri de yöntemin belirlenmesinde önemlidir.

Ayak bileklerinden sürükleme yöntemi, iki şekilde yapılmaktadır. Bunlar, ayak bileklerinden sürükleme ve koltuk altından sürükleme şeklinde söylenebilir.

Bu yöntemlerden hangisi uygulanması esnasında yaralıya zarar verilmemesi için oldukça büyük bir çaba sarf edilmelidir. Her şeyden önce yaralı mümkün ise bir battaniye üzerine yatırılarak sürüklenmelidir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diğer sürükleme yöntemleri kullanılmalıdır.

Ayak Bileklerinden Sürükleme Yöntemi Nasıl Yapılır?

Ayak Bileklerinden Sürükleme Yöntemi
Ayak Bileklerinden Sürükleme Yöntemi

Sürükleme yöntemleri içerisinde yer alan ayak bileklerinden sürükleme yöntemi uygulanır iken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

Ayak bileklerinden sürükleme yöntemi esnasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir.

  • Yaralı yere yatırılır.
  • Yaralının soluk ve nabız kontrolü yapılır.
  • Yaralının ayak ve bacaklarında yaralanmanın olmadığına emin olunur.
  • Mümkün ise yaralının elleri vücuda yakın bir konumda sabitlenmelidir.
  • Mümkün ise sürükleme esnasında başın ve boyunun zarar görmemesi için gerekli tedbirler alınır.
  • Yaralının baş, boyun ve gövde ekseni bozulmadan sürükleme işlemi yapılmalıdır.
  • Yaralıya yakın bir konumda bulunulur ve yaralının ayak bileklerine doğru eğilerek yaralı bileklerde kavranır. Mümkün ise elbiseden tutulmalıdır.
  • Yaralıya zarar vermeyecek şekilde ani hareketlerde bulunmadan belirlenen güvenli alana doğru yaralıyı sürükleme işlemine geçilmelidir.
  • Güvenli alana ulaşır ulaşmaz yaralının soluk ve nabız kontrolü tekrar yapılır.
  • Hızlı bir şekilde 112 aranarak acil yardım istenir.

Koltuk Altından Sürükleme Yöntemi

Koltuk Altından Sürükleme Yöntemi
Koltuk Altından Sürükleme Yöntemi

Bu yöntem ile yerde yatmakta olan yaralı koltuk altlarından kavranarak oldukça dikkatli bir şekilde sürüklenmelidir. Güvenli alana ulaşır ulaşmaz gerekli kontroller yapılarak 112 acil yardım hattı aranmalıdır. İlk yardımım 3 temel uygulaması içerisinde yer alan ‘’koruma’’ çerçevesinde, hasta taşıma teknikleri içerisindeki sürükleme yöntemi ile kaza anında birçok yaralının hayatı kurtarılmaktadır.

İnstagram hesabımız: https://www.instagram.com/yeniumitilkyardim/

İlginizi Çekebilir:

Rentek manevrası nedir?

Şok Pozisyonu Nedir?

Kılcal Damar Kanaması

+