İlk yardım eğitici eğitimi, sürücü kurslarında, Cankurtaran ve Deniz adamı yetiştirme merkezlerinde, src kurslarında, güvenlik kursların, halk eğitim merkezlerinde ve 4 farklı ilk yardım eğitim merkezlerinde yarı zamanlı ilk yardım eğitimi verilebilmesinin yasallaştırılmış prosedürlerini içermektedir. Bu sayede sürücü kurslarında öğretmenlik görevi ile ilk yardım dersleri verebilen kişiler eğitimli ve alanında uzman kişiler olmak durumundadır. İlk yardım öğretmeni olarak çalışabilmek için bir eğitim programına katılmak gereklidir. Bu program dahilinde 40 saatlik temel bir eğitimden ardından da bu eğitimin sonunda bir sınavdan geçerek ilk yardım öğretmeni olmaya hak kazanılır.
GÜNCEL EĞİTİM TARİHİ
Eğitimin Süresi: 40 Saat
Eğitimin Başlama Tarihi: 09 Aralık 2024 Pazartesi
- 1.Gün 09 Aralık 2024 Pazartesi
- 2.Gün 10 Aralık 2024 Salı
- 3.Gün 11 Aralık 2024 Çarşamba
- 4.Gün 12 Aralık 2024 Perşembe
- 5.Gün 13 Aralık 2024 Cuma
Katılım Şartı: Doktor ya da Sağlık çalışanı olmak.
Gerekli Olan Evraklar:1 adet resim ve Kimlik Fotokopisi, Diploma Fotokopisi
Sınav Yeri: İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Acil Hizmetler Şube Müdürlüğü Bakırköy/İstanbul
Sertifikayı Onaylayan Kurum: T.C. Sağlık Bakanlığı
İlk yardım Eğitici Eğitimi Sertifikası Veren Yerler
Sağlık Bakanlığından ruhsat alan ilk yardım eğitim merkezleri tarafından verilmektedir. Yeni Ümit İlk Yardım Eğitim Merkezi ilk yardım eğitmeni sertifikası ve eğitimi veren kurumlar arasındadır.
Bu sertifika ile, ülke genelinde saygın ve iş olanağı imkânı geniş bir sektöre dahil olmak mümkün olmaktadır. Profesyonel anlamda katılım sağlamak için ve yasal olarak bu görevi yapabilmek için mutlaka Sağlık Bakanlığının onaylamış olduğu sınavdan geçmek ve başarı ile bu sertifikayı almaya hak kazanmak gereklidir. Sertifikası bulunmayan kişiler için öğretmenliği yasal olarak gerçekleştirmeleri ne yazık ki mümkün değildir.
Aşağıda güncel eğitim tarihleri, eğitime katılma şartları ve çalışma alanları hakkında detaylı bilgilere yer verilmiştir.
Kimler Alabilir?
- Sağlık Memurları,
- Tıp Doktorları,
- Diş Doktorları,
- Eczacılar,
- Diş Teknikerleri,
- Hemşireler,
- Paramedikler,
- Acil Tıp Teknisyenleri,
- Tıbbi Teknologlar,
- Odyolog,
- Emekli Sağlık Çalışanları,
- Ebeler, Sağlık Eğitimcileri katılabilirler.
Eğitime katılma şartı: Asgari Sağlık Lise mezunu olmak
Çalışma Alanları;
- Sürücü Kurslarında (önlisans mezunları) ,
- Güvenlik Kurslarında (önlisans mezunları),
- Src Eğitim Merkezlerinde (önlisans mezunları),
- Cankurtaran eğitim merkezlerinde,
- Part-time olarak 4 farklı ilk yardım eğitim merkezinde,
- Tam zamanlı bir ilk yardım eğitim merkezinde mesul müdürlük ve eğitmenlik yapabilirler.
- Deniz adamı yetiştirme merkezlerinde,
- Halk eğitim merkezlerinde,
- İlk yardım Eğitim Merkezi açma yetkisine sahip olabilir,
- Konferans ve seminer verebilir.
Güncelleme
İlk yardım eğitici eğitimi sertifikası 5 yıl geçerlidir. 5 yıl içerisinde her hangi bir eğitim merkezinde 15 temel ilk yardım eğitim verildiği takdirde sağlık bakanlığına 15 eğitim formu ile birlikte bir dilekçe sunulur ve belge 5 yıl daha uzatılır. Ancak 5 yıl içerisinde 15 temel ilk yardım eğitimi vermeyenler eğitim süresinin yarısı yani 2,5 gün (20 saat) güncelleme eğitim alarak belge 5 yıl daha uzatılır.
İlk Yardım Öğretmenliği Kursunda Öğrenilen Bilgiler
İlk yardım öğretmenliği kursunda; ilk yardım eğitmeni olarak, bilinçli ve topluma yararlı bir yurttaş olmayı temel hedefe alan eğitimler verilmektedir. Sağlığın önemini, ilk yardımın hayat kurtaran oldukça önemli bir olgu olduğunu herkese aşılamayı öğrenirler. Hayati müdahalelerin ne kadar önemli olduğu ve bu müdahalelerin hangi koşullarda ne şekilde gerçekleşmesi gerektiğini öğrenirler. Bu öğrencilerini ilk yardım sertifikası ile topluma aktarmaya hak kazanmış olurlar.
İlk Yardım Eğitici Eğitimi Süresi
Sağlık Bakanlığı tarafından verilmiş olan eğitim programı dahilinde 40 saat sürmektedir. Bu eğitim sonucunda başarı elde eden kişilere İl Sağlık Müdürlüğü tarafından onaylanmış olan “İlk Yardım Eğitmeni” sertifikası verilmektedir. Bu sertifikayı sadece eğitim programında başarı elde eden kişiler almaya hak kazanmaktadır. Eğitim programlarında başarısız olan kişilere bir sınav hakkı daha verilmektedir. 40 saatlik eğitime minimum 5 kişi, maksimum ise 7 kişi katılım gösterebilmektedir.
İlk Yardım Eğitmeni Sertifikası Alım Aşamaları
İlk yardım eğitmeni sertifikası alabilmek için temelde doktor ya da sağlık çalışanı olmak gereklidir. Lise mezunu, üniversite mezunu ya da yüksek lisans mezunu sağlık çalışanı veya eğitmenlerin ilk yardım eğitmeni sertifikası alımı için başvuruları mümkündür.
Başvuru sahiplerinin 2 adet güncel son 6 ay içerisinde çekilmiş fotoğraf, 1 adet TC kimlik fotokopisi ve 1 adet diploma fotokopisi ile birlikte ilk yardım öğretmenliği başvurusunda bulunması gerekmektedir. Sağlık memuru, Tıp hekimi, diş hekimi, eczacı, veteriner hekim, diş teknikeri, hemşire, parametrik, odyolog, acil tıp teknisyeni, emekli sağlık çalışanı olmak yeterlidir. Bunun yanında klinik psikolog, diyetisyen, pedagog, dil ve konuşma terapisti mesleklerinin de ilk yardım eğitimcisi olarak başvuruda bulunması mümkündür. Sağlık çalışanı olmayanlar Tababet Ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanununa göre maalesef bu programa katılamazlar.
İlk Yardım Eğitici Eğitimi Sertifikasını alabilmek için Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu kurs başlangıç zamanında 40 saat süre ile eğitim alınması ve bunun sonucunda verilen eğitimleri başarılı bir şekilde uygulayarak bu sertifikayı hak kazanması gerekmektedir. İlk yardım eğitmeni olabilmek için kişilere iki kere sınava girme şansı verilmektedir. İkincide de eğitimi barajı ile geçemeyen kişilerin yeniden 40 saatlik eğitim alarak bir sonraki sınava girmeleri istenir.