Kan şekeri aniden düştüğünde açlık, titreme, huzursuzluk, göz kararması, terleme, dil ve dudakta karıncalanma, solukluk ve çarpıntı gibi yakınmalar hafif hipoglisemiye işaret eder. Bu durumdaki bir kişi şeker alarak kan şekeri düzeyini normal seviyeye çıkarabilir. Baş ve karın ağrısı, solukluk, bulanık görmeye başlama, konuşma zorluğu, uyuşukluk, terleme, taşikardi (kalp atım hızının artması) orta şiddetteki hipoglisemiye işaret ederken, ağır hipoglisemide şeker düzeyi 50 mg/dl’nin çok daha altına düşer ve beynin şekersiz kalması sonucunda bilinç kaybı oluşabilir.
Bu noktada tıbbı müdahale şarttır. Belirtileri taşıyan bir kişinin hasta olup olmadığının anlaşılması için hipoglisemi testi yapılması gerekir. Bu test sırasında vücuda bir miktar şeker yüklemesi yapılır. Bir süre sonra kan testi yapılarak kandaki şeker seviyesi ölçülür. Şeker seviyesinin belli bir oranın altında olması durumunda tanı konur.
Kan şekeri aniden düştüğünde aşağıdaki belirtiler görülür;
- Korku
- Terleme
- Hızlı nabız
- Titreme
- Aniden acıkma
- Yorgunluk
- Bulantı
Düşük kan şekeri hafif, orta veya şiddetli olabilir.
Düşük kan şekeri düşüklüğü
Kan şekerinin biraz düşmesi ile terleme meydana gelir. Terleme genellikle ensede ve saç diplerinde görülebilir. Ayrıca sinirlilik, titreme, halsizlik, aşırı açlık, mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, bulanık görme, kaygı duyguları ve kalp atış hızında artış gibi belirtiler de görülebilir. Bu semptomlar şekerli yiyecekler yedikten sonra düzelir. Bu döngü böyle devam eder.
Orta kan şekeri düşüklüğü
Orta derecede düşük kan şekeri seviyeleri biraz daha ciddi koşullara yol açabilir. Olaylara odaklanamama, kafa karışıklığı, sinirlilik, karmaşık konuşma, huzursuzluk ve ağlama, sinirlilik gibi kişilik değişiklikleri ortaya çıkabilir.
Şiddetli kan şekeri düşüklüğü
Şiddetli kan şekeri seviyeleri bilinç kaybına, felce, nöbetlere ve en kötüsü ölüme neden olabilir.
- Kan Şekeri Hakkında Diğer Yazılarımızı Okuyabilirsiniz;