Kılcal Damar Kanamasında İlk Yardım: Kılcal damarlar, vücudun her bölgesini sarmış en küçük damarlardır. Kılcal damarlar, yapı itibari ile son derece ince bir dokuya sahiptir. Bu damarlar, atardamar ile toplardamarı birbirine bağlamaktadır. Bu damarların görevi; kan ile doku hücreleri arasında madde alışverişi sağlamaktır.
Hücrelere ulaşan son damar uzantılarıdır. Kılcal damarlarda kan akışı oldukça yavaş bir şekilde gerçekleşmektedir. Aynı zamanda bu damarların son derece hassas yapıda olduklarını da belirtmek gerek.
Kılcal Damar Kanamaları
Genel olarak yüz, bacaklar, burun içi gibi bölgelerde tahrip olarak kanamalara sebep olabilmektedirler. Kanamaların çeşitleri bulunmaktadır. Bu nedenle öncelikle kanamanın çeşidini tespit etmek gerekmektedir.
Küçük kabarcıklar şeklinde görülen kanamalar kılcal damar kanaması olarak isimlendirilir. Bu tür kanamalarda kişinin kılcal damar kanamasında ilk yardım konusu ile ilgili bilinçli olması gerekmektedir.
- Kanama Nedir?
- İlk Yardım Sertifikası: srcbelgesi.co/ilkyardim-kursu.php
Kılcal Damar Kanamalarında İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?
Kılcal damar kanamaları hayati tehdit oluşturmazlar. Kabarcıklar şeklinde olan hafif kanamalardır. Sızıntı şeklinde gerçekleşir. Bir kesik ya da herhangi bir darbe sonucunda ortaya çıkar. Çoğu zaman bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden durabilir. Ancak; yine de kılcal damar kanamasında ilk yardım önem taşır.
Öncelikle, kılcal damar kanaması yaşanan bölgeye temiz bir bezle bastırılır. Bu işlem ile kanama olan bölgede basınç arttırılır. Eğer gerekiyorsa bir bandaj yardımı ile bölge sarılarak basınç uygulanır. Kanayan bölgenin yukarı da tutulması gerekir. Kanayan bölgenin kalp seviyesinin üzerinde tutulması kanamayı azaltan yöntemlerden bir tanesidir. Kanamanın meydana gelme şekline göre müdahaleye devam edilir.
Burun kanaması durumunda, hasta yatırılır ya da oturtulur. Hastanın başı hafif öne doğru eğdirilir. Burun yaklaşık 5 dakika süre ile hafifçe sıkılır. Kulak kanamalarında ise kanama hafif bir şekilde gerçekleşiyorsa kulak temiz bir bezle güzelce silinip temizlenir. Eğer kanama şiddetliyse kulağı tıkamayacak şekilde kulak temiz bezler ile kapatılır.
Hasta sırt üstü yatırılır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu hastanın kanayan kulağının üzerine yatırılmasıdır. Burada amaç kanamanın dışarıya atılmasına imkan vermektir. Zira, aksi yönde yatırılırsa kanama içe doğru gerçekleşir. Doğal boşluklarda yaşanan kanamalarda; ilk yardım yapıldıktan sonra hasta mutlaka bir uzmana götürülmelidir. Gereken muayene yaptırılmalıdır.